Gaat u dit jaar ook paaseieren verstoppen in uw tuin? Eerst even (samen met uw kinderen of kleinkinderen) de eieren koken (of uitblazen) en daarna beschilderen met vrolijke kleurtjes? Waarom spreken we eigenlijk van paaseieren?
Een ei staat symbool voor een nieuw leven. Dat geldt ook voor Pasen. Als Christelijk feest betekent Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Christenen kunnen daardoor hun oude zondige leven achter zich laten en een nieuw leven beginnen als zij hun zonden belijden aan Jezus. Joden vieren het Pascha om te herdenken hoe Mozes hun volk uit Egypte voerde en bevrijdde van de slavernij. Ook een nieuw begin voor het Joodse volk.
Pasen wordt in de lente gevierd. De lente is ook een begin van nieuw leven. Alles ontkiemt en begin weer te groeien na de winterperiode. Vroeger begroeven boeren eieren in hun akkers, in e hoop op een vruchtbare oogst. Men vermoedt dat daar het zoeken naar paaseieren vandaan komt. Het eten van paaseieren zou te maken hebben met de vastentijd. In de middeleeuwen verbood de kerk mensen om vlees en eieren te eten in de vastentijd. De kippen legden in die lenteperiode juist heel veel eieren. Deze eieren werden gekookt en versierd en tijdens Pasen gegeten of cadeau gedaan.
Er zijn natuurlijk nog veel meer verhalen rond Pasen en de paaseieren, en de Paashaas niet te vergeten. Maar leuker is natuurlijk om eieren te zoeken. Kunt u ze vinden op deze kaart?
Voor kinderen van 4 tot ca 8 jaar is er een leuke quiz, waarmee ze eieren kunnen kleuren. Deze kunt u hier downloaden.
De kaart en de quiz zijn zogenoemde interactieve pdf’s. Het mooiste resultaat krijgt u als u deze opent met een Acrobat Reader versie 9 of hoger. De online-versie kan wat storende lijnen en vakken laten zien.
Neem contact met me op als u meer wilt weten over interactieve pdf’s. Deze kunt u voor zoveel verschillende doeleinden gebruiken, van uitnodiging voor feestjes tot interessant lesmateriaal.