Halloween

Mijn kinderen zijn medio oktober jarig. Toen ze nog op de basisschool zaten, was het thema van hun verjaardagsfeestje vaak ‘Halloween’. Mijn taak was het om griezelige spelletjes te bedenken, het huis spookachtig aan te kleden en te zorgen voor een ‘duistere’ uitnodiging. Mijn kids organiseren nu hun eigen feestjes en omdat ik het nog steeds leuk vind om een thema-gerichte uitnodiging te maken, wil ik twee ‘Halloween’-ontwerpen met jullie delen op de downloadpagina.

Wat is eigenlijk Halloween?
Op 31 oktober trekken, met name in Amerika en Canada, kinderen langs de deuren. Verkleed als kleine monsters, spoken en heksen vragen ze de buurtbewoners om snoepgoed onder het motto ‘Trick or Treat’. Huizen zijn versierd met verlichte, griezelig uitgesneden pompoenen. Ook de Nederlandse bevolking stuurt steeds vaker haar kinderen langs de deuren tijdens halloween of organiseert een griezelfeest.

halloweenplaatje

Halloween is van oorsprong niet echt een Amerikaans gebeuren. Het woord Halloween werd voor het eerst in Schotland gebruikt en is een verbastering van ‘All Hallows Eve’, wat ‘avond voor Allerheiligen’ betekent.
Halloween bestaat al sinds de jaartelling en vindt zijn oorsprong in het Keltische oogstfeest Samhain, wat een Keltische variant van oudejaarsdag was. De winter en daarmee het nieuwe jaar begon op 1 november. De Kelten geloofden dat geesten, feeën en andere wezen op Samhain de wereld van de levenden konden bezoeken. Ook kwade geesten kwamen dan ‘tot leven’. De Kelten beschermden hun familie en huizen tegen deze demonen door zich te verkleden als monsters en door uitgeholde rapen bij de deuren te leggen. Daar brandde dan een kaars in om de rapen een extra griezelig uiterlijk te geven. Later is de raap vervangen door de Amerikaanse pompoen.

Waar het langs de deuren gaan om snoep te verzamelen, het zogenaamde ‘Trick or Treat’, precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Verschillende culturen kennen wel een dergelijke traditie. Zo kennen we in Nederland ‘Sint Maarten’, hoewel het idee daarachter iets heel anders is dan het afschrikken van geesten of het redden van doden uit het vagevuur.

14-10-2014