Valentijn, the legend of love

Op 14 februari is het weer zover, dan wordt de dag van de liefde gevierd. In 2009 schreef ik er al een blog over. Die plaats ik vandaag maar eens op deze website, want hij blijft actueel, die valentijnsdag. Ik doe er ook een leuke bonus bij: een leuk doosje om je valentijnskadootje nog mooier in te pakken.

Er was er eens een jongeman. Laten we hem Theofilius noemen. Theofilius ontmoette een prachtig meisje. Hij werd verliefd, hopeloos verliefd. De liefde groeide en bloeide en Theofilius wilde niets liever dan trouwen met zijn geliefde. Er was echter een probleem. Theofilius was jong, gezond en sterk. Hij moest soldaat worden in het leger van Keizer Claudius III. De keizer had ontdekt dat single mannen veel betere soldaten waren dan mannen met een vrouw en kinderen. Daarom had de keizer besloten dat het voor potentiële soldaten bij de wet verboden was om te trouwen. Theofilius ging niet bij de pakken neerzitten en vocht voor zijn liefde. Hij vond een priester die besefte dat ware liefde bevestigd moest worden. Deze priester vond de liefde zo belangrijk dat hij de wetten daarvoor aan zijn laars lapte. De priester trouwde Theofilius en zijn geliefde en, zoals dat gaat, toen er één stel over de dam was volgden er meer. De priester trouwde in het geheim veel jongemannen en vrouwen.
Was het een verrader? Merkte de keizer dat er steeds minder single mannen waren? Wie zal het zeggen, maar het verhaal gaat dat de keizer de priester ter verantwoording riep. Keizer Claudius III beval dat de arme heilige onthoofd zou worden. De priester bracht nog enige tijd in de gevangenis door. Daar vond hij zelf de ware liefde: de jonge dochter van de gevangenisbewaarder, die dagelijks langs kwam om hem te bezoeken. Het doodvonnis werd uitgevoerd op 14 februari, maar vlak voor zijn dood lukte het de priester nog om de dochter van de gevangenisbewaarder een briefje in haar handen te duwen. Op het briefje stond een simpel zinnetje: “Van je Valentijn”.

Er zijn veel legendes rond Valentijnsdag. Het is toch wel een mooie gedachte dat er ooit een man was die zijn leven in de waagschaal stelde om in het geheim ware liefdes te verbinden.

Nu, in deze eeuw, is Valentijnsdag een commerciële hype geworden, mede door de Amerikaanse invloeden. Toch blijft de gedachte aan de dag van de dood van een moedige priester een moment om even bij liefde en romantiek stil te staan.
Heb jij je geliefde, je geheime liefde of iemand anders die bijzonder voor je is al een Valentijnsgroet gestuurd. Dat kan ook zonder mee te doen aan het commerciecircus, door iemand gewoon te laten merken dat je van hem of haar houdt.

Dank je voor het lezen van mijn blog. En dan hier de bonus. Klik op het onderstaande plaatje. Print de afbeelding uit (je kunt het vergroten of verkleinen), plak het op stevig papier en vouw er een doosje van (de witte lijnen zijn de vouwlijnen). Prik de rondjes door en doe daar een mooi klein strikje door. Succes!
valaentijnsdoosje1-01-01